O dvou budoucnostech

22. 01. 2022 10:04:55
Zdály se mi dva sny, oba se týkaly naší budoucnosti. První byl nefalšovanou noční můrou, druhý v dálce se mihotající nadějí. Kterou podobu budoucnosti si vybereme?

Sen první

Silvestr 2030. Covid je stále s námi, máme teď dvacátou třetí vlnu a sedmnáctou zásadní mutaci. Ta nejčerstvější se jmenuje CWB2, řecká písmena nám došla už před lety. Zvykli jsme si na všudypřítomné testování, roušky, opakované lockdowny i omezení počtu lidí v restauracích a na kulturních akcích. Je to nový normál. Děti na základních školách už nepamatují, že to kdy bylo jinak. Helenka se mě často ptá, jak se žilo v těch divokých dobách před rouškami. Je mi z toho smutno.

Mnoho lidí se chodí stále přeočkovávat, někteří už mají za sebou dvacet osm dávek. Ale velká část společnosti skončila po 2., 3. nebo 4. dávce. Ti mají status neočkovaných.

Bohužel ani opakované vakcinace situaci příliš nepomáhají, protože nová mutace je pokaždé obejde. Nemocnice jsou několikrát do roka na hraně kapacit. Část zdravotníků odešla z profese, protože už se to nedalo vydržet, další část byla odejita kvůli neochotě se očkovat. Totéž se už dávno stalo neočkovaným policistům, hasičům, učitelům, vědcům, prodavačům a státním zaměstnancům.

Mnozí propuštění rozšířily řady nezaměstnaných. Stejně jako zkrachovalí podnikatelé, kteří pověsili živnost na hřebík. V mém okolí zavřela asi půlka restaurací, fitko i divadlo. Škoda pizzerie Capresse přes ulici. Byla fajn.

Děti se každou chvíli učí distančně. Neočkované musí každé tři měsíce do karantény. Helence se to stalo tento rok už třikrát. Je to vopruz, musím ji doučovat. Už na to přestávám mít sílu. Ale to je pořád ještě legrace proti tomu, co čeká nebo spíš nečeká Honzu. Končí gympl, chtěl by na ČVUT, na elektro, ale jako neočkovaný nemá šanci. Může vybírat jen z distančně vyučovaných oborů, a těch je málo. Přál bych mu šťastnou budoucnost, ale vidím to dost černě.

Propadáme se do stále hlubších státních dluhů, ty testy a nekonečné vakcinace se nedají utáhnout. Ty tam jsou ty roky, kdy se ročně postavilo alespoň 40 km dálnic. Teď už jsme druhý rok na nule. Vláda řeší pořád dokola Covid, opozice jí za to pořád do kola nadává. Pak se prohodí, ale nic moc se nezmění. Divím se, že lidi ještě vůbec chodí k volbám.

Média se stále drží oficiální linie, že očkování je nutné a prospěšné, ale po deseti letech pořád stejné „pravdy“ už jim málokdo věnuje pozornost. Asi tři čtvrtiny lidí čte a poslouchá jen alternativu. Minulý týden psali na stránkách ProtiTotalite.cz o velké studii vedlejších účinků vakcín, která vyšla v British Medical Journal. Prý se zjistilo, že za všechny ty zvláštní autoimunitní nemoci, které s vakcínou údajně nemají nic společného, může opravdu vakcína. Čert ví, jestli je to pravda, ale nedivil bych se. Rád bych si tu studii přečetl, ale internet je teď dostupný jen 2h denně a stránky lékařských časopisů jsou zablokované.

Včera jsem dostal emailem přeložený článek z rakouských novin. Prý rozšířili povinné očkování úplně na všechny občany od 5 let a zvedli pokutu za odmítnutí na 50 tisíc Euro. Bojím se, kdy to dorazí k nám. Jestli to bude víc než 20 tisíc Kč, neutáhneme to.

Lidí, kteří odmítli opakovaná přeočkovávání, je asi polovina. Mají status druhořadých občanů. Zhruba každého půl roku – vždy když je nouzový stav — nesmí do restaurací, fitek ani divadel. V obchodních centrech fasují povinně u vstupu žlutou vestu s velkým písmenem „N“ na zádech. To, aby všichni věděli, s kým mají tu čest.

Nerespektování pandemického zákona se čím dál tím drsněji trestá. Minulý rok vláda schválila, že to bude klasifikováno jako obecné ohrožení. Jsou za to až dva roky natvrdo.

Naštěstí pořád existují podniky, které očkování nekontrolují. Není jich úplně málo, ale informace o nich se předávají jen ústně a na darkwebu. Po ostrých policejních a hygienických raziích jich část skončila. Ty, které přežily, se maskují jako soukromé kluby, jiné jsou zcela ilegální. Jediné štěstí, že část policistů a hygieniků je rozumných a dělají kontroly jen naoko. Jen je potřeba je trochu podmáznout, pochopitelně. To není žádná výjimka, úplatky se staly běžnou realitou.

Spoustu firem přešlo na politiku nulové tolerance – zaměstnávají už jen očkované. Začala s tím NewBank, ostatní se přidaly. Ještě že jako ičař můžu pro Zelenou banku pořád programovat z domova. Nevím ale, jak dlouho do vydrží. I u nás ve firmě se na neočkované dívají jako na zločince.

Mnozí neočkovaní si na omezení zvykli. Organizují se prostřednictvím sociálních sítí a řetězových emailů, tvoří nový odboj, pátou kolonu. Vznikly stínové lékařské a profesní komory. Součástí odboje jsou i někteří praktici, kteří jsou ochotni za úplatek vystavit falešné potvrzení o očkování. Ne všichni si je ale na darkwebu umí najít. Existují i zprostředkovatelé fejkového očkování, platí se ovšem zlatem. Vím o dvou takových, ale jména vám neřeknu.

Organizování se je ovšem obtížné. Vzniklo několik nových fact-checkingových a hatefree neziskovek, které pořád něco vyvracejí a udávají lidi. V televizi včera říkali, že bude zase rozšířena definice „nenávistného jazyka“. Dětem už se prý nesmí říkat děti, ale malí dospělí. Cenzura na Facebooku už je taková, že si lidé vyvinuli tajný jazyk. Klíčová slova se často mění—tento měsíc se „Covid“ řekne „máslo“ (neprozraďte mě!). Je ale jen otázka dní, než na to Facebook zase přijde. Je to zkrátka stejné, jako v Orwellově románu 1984. Jo, tom, který zakázali vloni vydávat, že prý podněcuje nenávist proti očkovaným.

Pojišťovny zdražily životní pojištění. Nikdo neví proč, ale postupně narostla úmrtnost v nižších věkových kategoriích. Zlé jazyky tvrdí, že to je tím očkováním. Masmédia naopak viní neočkované, kteří (údajně) plní nemocnice a jsou kvůli nim odkládána vyšetření. Možná mají pravdu, možná ne. Každopádně úroveň zdravotní péče i zdraví populace neuvěřitelně poklesla.

Praktici léčí čím dál častěji po telefonu, v některých ambulancích dokonce v rámci digitalizace pořídily chatboty. Vyťukáte přes telefon své problémy, počítač stanoví podle pravděpodobnostních algoritmů diagnózu a recept vám přijde SMSkou. Že je diagnóza správná jen v 80 % případů? No a? To je velká většina, ne, tak co?

Na operace se vypisují pořadníky, průměrná čekací doba je tři roky. Za posun v pořadníku se platí. A to tak, že hodně—i několikanásobek průměrného platu. Nedávno mi umřel soused, čekal rok na operaci štítné žlázy. Nedočkal se. Škoda, Helenka ho měla ráda.

Roste nezaměstnanost i šedá ekonomika. Mnoho služeb se tak tak drží nad vodou. Ty podniky, co obsluhují i neočkované, tají část příjmů. Situaci nepomáhá ani inflace, která už třetí rok převyšuje 10%. V obchodech je čím dál tím menší výběr.

Lidé se naučili napřímo směňovat své služby a obchodovat v naturáliích. Už je to u nás jak na Ukrajině. Stejně spousta lidí nemá peníze, protože jakožto neočkovaní nemůžou dělat v oboru, a živí se, jak se dá. Jedna bývalá lékařka v sousedství začala doma péct dorty. Občas si od ní něco koupíme. Je těžká doba, musíme si pomáhat.

Včera psali, že v Budějicích vypukly nepokoje. Napřed prý dva Vaxheadi skopali neočkovaného důchodce. Pak organizovaná skupina nepřizpůsobivých neočkovaných napadla Tesco a vyrabovala ho. Doufám, že to je hoax, ale bojím se, že ne. Život je těžký.

Sen druhý

Silvestr 2030. Covid je stále s námi, ale nikdo už mu už nevěnuje pozornost. Stala se z něho normální sezónní nemoc jako chřipka. Stálo nás to 50 tisíc nadúmrtí, hlavně mezi seniory a chronicky nemocnými. Píše se mi to těžce, umřel i můj táta. Ale takový už je život, lidé prostě umírají. Kola života se musí točit dál. Není možné zakázat celé společnosti žít normální život kvůli nákaze se smrtností v řádu zlomků procent.

V roce 2025 ve volbách díky bohu vyhráli Rozumní. Pak se věci začaly měnit. I když to šlo pomalu a ztuha.

Média přestala recyklovat zprávy o nakažených a začala pravidelně vysílat diskuse se specialisty na zdravý životní styl. Armáda začala organizovat kurzy zvýšení fyzické zdatnosti. Restaurace se přidaly a začaly vařit ve vyšší míře zdravá jídla – a lidé zjistili, že "zdravé" neznamená nutně "nedobré". Rozšířil se i počet fitek a kurzů jógy, pilates apod., stejně jako venkovních hřišť pro všechny věkové kategorie.

Lidé pochopili, že pro své zdraví mohou spoustu věcí udělat sami. Vzrostl počet těch, co pravidelně cvičí nebo běhají. V našem rybníce se i teď v zimě několik desítek lidí pravidelně otužuje. Dokonce i sousedka Eliška, která měla přes 100 kilo, zázračně zhubla.

Díky mnoha influencerům se starost o vlastní zdraví stala novou módou. Pomohlo to, paradoxně, i alternativní medicíně. Na začátku se na vlně zdravého životního stylu svezlo pár šarlatánů, ale asi po roce se trh vyčistil.

Přidaly se i korporace. Např. pojišťovna Azura zvedla pojistné kuřákům a obézním, a naopak snížila pojistné těm, co pravidelně sportují. Včera o tom byla diskuse na ČT.

Jo a když jsme u té ČT: s médii to bylo vůbec zajímavé. Než přišli k vládě Rozumní, čtenost mainstreamu postupně opadávala. Na ČT už se dívalo jen 10% lidí, Seznam zprávy a Novinky už nikdo nečetl. Ale jen co média přestala cenzurovat názorovou opozici, najednou se bylo na co dívat. Dodneška si pamatuju, jak si to Beran rozdal na ČT s Kubkem, Vávra s Vrábelem a Bobošíková s Fialou. Bylo to lepší než někdejší Kotel s Jílkovou. Dříve alternativní média se protnula s dříve mainstreamovými. Dnes už si jen pamětníci vzpomenou, že taková Nová Pravice byla kdysi alternativa.

Pomohlo taky, že se vláda vymezila vůči Facebooku. Když už byla cenzura nesnesitelná, vláda prostě vypnula na dva týdny servery. Lidé prskali, ale Facebook se postavil „do latě“.

Ani Rozumní ale neměli patent na rozum a museli věci testovat a zkoušet. Nový ministr zdravotnictví začal po dohodě s několika velkými nemocnicemi testovat alternativní přístupy k léčbě Covidu. Ve velkém se zkoušel Remdesivir, inhalační kortikoidy, zinek, vitamin D a C, aspirin, Isoprinosine a Ivermektin. Jo a taky Famotidine, Melatonin a další. Našli se dokonce dobrovolníci, kteří byli ochotni na sobě testovat profláknutý oxid chloričitý. Já bych do toho nešel, ale je super, že se to vyzkoušelo.

Brzy vznikly nové léčebné protokoly, včetně těch pro preventivní použití. Remdesivir se nepotvrdil, ale Ivermektin jo. Je tam i pár dalších věcí—visí nám to na ledničce, z hlavy si to nepamatuju. Protokoly byly rozeslány skrze zdravotní pojišťovny všem pojištěncům, lékárny a praktici se zásobily potřebnými léky. Nejlegračnější na tom je, že ten finální protokol pro léčbu Covidu je prakticky shodný s tím, co navrhovali takzvaní dezinformátoři už v roce 2021.

Intenzivně se investovalo se i do výzkumu toho, co vlastně způsobuje těžký průběh onemocnění. Během několika měsíců na to vznikly nějaké predikční modely. Zdravotní pojišťovny byly na základě toho schopny vytipovat asi 5% obyvatel s vеlmi vysokým rizikem hospitalizace a JIPky. Ty seznamy vysoce ohrožených se pravidelně aktualizují a mají je k dispozici praktici. Pokud někdo z takového seznamu Covid chytí, několikrát denně mu někdo volá a kontroluje ho. V případě potřeby za ním zaskočí sestra.

Výsledkem je, že každý dnes už přesně ví, co a jak při nákaze dělat. Lidé si začali si víc věřit a začali i víc věřit vládě. Zároveň se přestalo s plošnými testy, zůstala jen testovací místa pro akutně nemocné.

Prevence a domácí léčení odlehčily přetíženým nemocnicím. Zmírnily se sezónní vlny Covidu, lidé si zvykli. Všem se strašně ulevilo, zejména když už to vypadalo, že příkopy mezi očkovanými a neočkovanými nepůjdou zasypat.

Lepší starost o vlastní zdraví se nakonec promítla i do úmrtnosti. Navzdory Covidu dnes stoupá průměrná doba dožití.

Když přestaly lockdowny, zotavila se i skomírající ekonomika. Fakt mi bylo líto zkrachovalé pizzerie Capresse, co byla přes ulici. Zavřela na podzim 2022. Ale teď je tam místo ní nová vietnamská restaurace Pho-Bo. Je skvělá. I inflace konečně zpomaluje.

Děti, díky bohu, chodí normálně do škol. Byl aktualizován pandemický zákon, ale Covid se současnou smrtností kritéria pandemie nesplňuje. Muselo by přijít něco o dost horšího.

Nový normál je vlastně lepší než ten starý. Lidé se z krize poučili. Mám pocit, že máme k sobě blíž než dřív. Také nám vzrostla národní hrdost: vždyť jsme to zvládli vlastními silami. Stačilo jen odpoutat se od paušálních doporučení WHO a EU. Jsem rád, že jsme to dokázali. Tento týden psali, že naší, tzv. „českou" cestou, půjdou i Němci. Nevěřil jsem, že se něčeho takového dožiju. Život je fajn.

Závěr

Ano vím, obě podoby budoucnosti jsou jen zběžně načrtnuté a ta druhá nepostrádá jistou naivitu. Ale sny mají na zjednodušení i naivitu právo. Ať tak či onak, obě podoby budoucnosti považuji za reálné. Kterou si vybereme?

Autor: Štěpán Čábelka | sobota 22.1.2022 10:04 | karma článku: 22.72 | přečteno: 531x

Další články blogera

Štěpán Čábelka

Ukrajina, Jablotron a morální dilemata

Proč jsou někteří lidé ochotni v rámci solidarity s Ukrajinou poškodit sami sebe nebo svoji firmu? A proč to naopak jiní považují za hloupost? Odpověď nabízí Kohlbergova teorie morálního vývoje.

28.3.2022 v 8:00 | Karma článku: 25.54 | Přečteno: 907 | Diskuse

Štěpán Čábelka

Konec demokracie? Snad ještě ne. Ale už je čas klást si šťouravé otázky.

Demokratické státy dlouhodobě trpí řadou problémů, od bobtnající státní správy, přes rostoucí zadluženost až po krizi důvěry v politiky a státní instituce. Nenastal čas, abychom si ohledně demokracie začali klást šťouravé otázky?

8.3.2022 v 8:32 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 875 | Diskuse

Štěpán Čábelka

„Nikdy předtím“ aneb v čem je dnešní covidová doba výjimečná

V čem je dnešní Covidová doba výjimečná? Existují nějaké společenské jevy nebo dokonce trendy, které jsme nikdy předtím nezažili? A k čemu to celé může vést?

17.2.2022 v 8:41 | Karma článku: 37.00 | Přečteno: 2618 | Diskuse

Štěpán Čábelka

Covid a medicínská věda: co se to děje?

Co se to děje v souvislosti s Covidem s medicínskou vědou? Jak si vysvětlit stále narůstající pnutí mezi vědci podporujícími vládní názorovou linii a těmi, kdo ji kritizují? Sledujeme snad v přímém přenosu krizi medicínské vědy?

10.2.2022 v 11:06 | Karma článku: 30.82 | Přečteno: 911 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 12.59 | Přečteno: 122 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 109 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 38.03 | Přečteno: 916 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 34.01 | Přečteno: 3398 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2643

Datový analytik věřící v sílu faktů a hlubokých zamyšlení. Rád kombinuji různé pohledy na jednu a tutéž věc a systematizuji nepřehledná témata.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...